Friday, August 13, 2010

Daun Bawang..Daun Kucai..

Salam..puasa tak tadi..hehe..aku puasa ye..apa juadah berbuka puasa korang??sure sedap tahap meleleh kan..apa saja yang korang makan time berbuka tadi anggaplah nikmat berbuka puasa setelah penat,letih,dan dahaga berpuasa di siang hari..

Ni ape lak kisahnye pasal daun bawang dan daun kucai lak ni..dah macam bunyi cerita melayu klasik bawang putih bawang merah lak..haha..

Petang yang damai disertai dengan bunyi sudip berlaga kuali..aku dan kakak aku sibuk memasak untuk juadah berbuka puasa kitorang..menunya memang special coz kakak aku ni memang terror bab masak memasak ni..tapi jangan ingat aku tak pandai masak ye..tugas aku hanya mengupas bawang..siyes tak tipu, mencabar gile tugas yang kakak aku bagi ni sampai menangis nangis aku kupas bawang tu..sob..sob..tengah duk kupas semua bawang2 tu aku teringat la kat satu cerita lawak tahap nak terjun bangunan tingkat 2 yang pernah terjadi kat aku then aku story la kat kakak aku cerita tu..siyes memang lawak..sampai sekarang kalo aku teringat je mesti aku gelak sengsorang..jap jap nak gelak..hahaha

ceritanye macam ni..one day, mak sedara aku ajak aku tidur kat rumah dia..rumah dia kat pekan,rumah aku lak kat kampung..aku ni memang malas tahap siput kalo tiba bab tidur rumah orang coz tak biasa nak tinggalkan bantal bantal aku..kang bile malam sure susah nak lelap tapi disebabkan kat rumah mak cik aku ni ada streamyx,aku pom sempat pikir 8 kali je lepas tu terus setuju..haha..

Malam tu tengah aku melepak kat depan TV, mak cik aku suruh pergi kedai beli daun bawang and bahan2 nak wat sup sebab pagi esok dia nak masak sup ayam..aku pom dengan rela hati pergi la kedai naik basikal sambil berpeluh peluh mengayuh sebab kat belakang ada anak hyppo yang duk bertenggek..anak mak cik aku la..haha..

sampai je kat kedai, kami dengan penuh wawasan pergi cari daun bawang and barang2 yang dipesan mak cik aku..semua barang dah dapat kecuali daun bawang..yela, dah malam mane ada kedai yang nak jual sayur kan..lain la kalo beli kat pasar..cari punya cari,alhamdulillah..ada satu kedai ni jual daun bawang..lega rasanya hati..tak payah nak menapak kedai lain nak cari daun bawang lagi..hoorreyy..nak dijadikan cerita tengah aku duk cari cari mana satu daun bawang datang pak cik kedai ni tanya nak beli ape..aku dengan sombongnya cakap nak beli daun bawang..ok,fine..pak cik tu pom blah sebab die rase khidmat die tak diperlukan coz mungkin dari riak muka aku die tengok aku boleh serve diri aku sendiri kot..haha..masa nak bayar harga daun bawang tu tibe pak cik tu tanya camni..

Pak cik: Cukup ke sikit ni je??

Aku: Cukup kot..wat pe banyak2..

Pak cik: Adik nak masak ape ni??

Aku: Masak sup ayam la pak cik..

Pak cik: Ooo..

Aku: Harganya semua berpa pak cik??

Pak cik : Sekupang je (seposen je)..

Hah..terkejut aku.yela terlalu murah..tapi dah orang bagi murah jangan ditanya tanya..kang tak pasal die naikkan harga..

Pagi esoknye..jeng jeng..

Mak cik aku yang konon kononnya nak tunjuk skill masak sup ayam terbantut niat nak masak bile tengok daun bawang aku..lepas tu,ape lagi..menjerit la die panggil aku sambil beristighfar banyak banyak..kesian beliau..ahaks..

Nak tau kenapa die jerit..macam mana la die tak menjerit kalo die tengok daun bawang dah bertukar jadi daun kucai..aku pom terkejut gak cam ne la daun bawang tu boleh bertukar jadi daun kucai..kompius2..haha..pagi tu aku dengar die membebel jela, die kata nampak sangat tak pernah memasak..memang betul pom, i hate cooking..bila di fikirkan balik baru aku perasan apasal pak cik kedai tu tanya macam macam and kenapa harganya sekupang je..aku rasa mesti pak cik kedai tu gelak terguling guling aku beli daun kucai nak wat sup ayam..dah tu boleh amik 3 helai je..memang la sekupang harganya..agaknya pak cik tu tak nak berkira..yela 3  helai je kan tapi tak nak aku malu punye pasal bagi je la harga sekupang..haha..sengal terlajak..cerita ni tak habis kat sini je..balik je kampung tengahari tu,mak cik aku pi story lak kat mak aku..lepas tu mak aku story lak kat sibling aku..pas tu aku lak story kat dalam blog ni..Hah..korang fikir sendiri jela berapa banyak bebelan yang aku dah terima..haha

Ok..bagi yang tak kenal, ni la daun bawang..


Ni pula daun kucai..see, daunnya hampir sama kan..so, no wonder kalo tersilap beli..tapi yang vunguk nye boleh lak beli 3 helai je..memang sengal yang keterlaluan..

Moral of the story..kalo ada sape2 yang suruh aku pergi kedai beli daun bawang pasni..harap maaf..permintaan anda tidak akan dilayan malah akan ditolak dengan kejam..haha

5 comments:

Qeen said...

hahaha... bengkak usus perut duk gelak hang nyer citer...

EIGHT IS SAMANIAH said...

ngeh3..perlukah saya rasa bersalah sbb pusus perut anda dah bengkak..huahua

Hjh Norhaniza bt Ismail said...

hahaha...tergeliat urat perut gelak....mmg terjun bangunan 2 tingkat nih...konfiden jerk...apapun cara menulis yg mmg best....

Saidina Ali said...

sama pulak kes kita. hehe.
(ni cari rupa daun kucai kat internet. so jumpa blog ni) :)

EIGHT IS SAMANIAH said...

semoga saidina ali dah kenal daun kucai sekarang ni..kalo x tahan jela telinga kamu kena maki..hoho~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...